Начало
За контакти
За нас
e-mail

 

 

 

 

 

Паркет или друго.

За масивният паркет, ламината и дюшамето.

 

 

Ще се постарая да опиша накратко предимствата и недостатъците на масивният паркет, ламината и дюшамето и кога и къде е подходящо да бъдат положени горните подови настилки.


Паркет – Безспорно една от най-красивите подови покрития. Паркетът е добър изолатор, рентабилен е и е лесен за поддръжка. С навлизането на нашият пазар на така наречените екзотични паркети отпадна и едно от недостатъците му, а именно бедната цветова гама. В момента може да се намери паркет с почти всякакво оцветяване. Разбира се ако не си харесаме цвят винаги може да прибегнем до известният ни байц или лазурен лак, чиято цветова гама е огромна.
Паркетът е рентабилен – Паркетът е изключително дълготрайна подова настилка. Той подлежи на многократно реставриране и сравнително лесен ремонт при повреда. Цените на дъбов паркет варират между 35лв. и 85лв. за кв./м в зависимост от размера и качеството. Буков паркет може да се намери на цени от 25лв. до 55лв. за кв./м. Екзотичните паркети като цяло са по-скъпи, но и от тях може да се намерят на цени около 55лв. за кв./м -  цена, която смятам за този вид паркет за приемлива.
При положение, че ще ползваме паркета минимум 30г. смятам, че средна цена около 50лв. за кв./м не е прекомерна.
Къде да положим масивен паркет – Бих отговорил навсякъде без банята, но все пак има места, където ако сложим паркет ще се налага по-често да го реставрираме. Във входни антрета, силно натоварени обществени помещения и места където има влага. Тука имам предвид, че лаковото покритие на паркета се драска от камъчета, износва се по-бързо и ако не се реставрира навреме се захабяват паркетините. Относно влагата е ясно, че не влияе добре на паркета, а и на всички останали подови покрития на дървена основа.
За недостатъци на паркета можем да споменем сравнително по-високата цена за първоначалното му полагане, циклене и лакиране, но все пак в дълготраен план той излиза изключително рентабилен.

Дюшаме – Също като паркета добър изолатор, красив, сравнително лесна поддръжка.
За съжаление на нашият пазар се срещат сравнително рядко дюшамета с нужната влага на дървото. В момента се предлагат вносни (от Германия) , които са с нужната влага (9%-11%), но са доста тънки (16-18мм), от което се губи ефекта на дюшамето. За дюшамето можем да кажем, че ако е с нужната влага и е положено качествено е много атрактивна и дълготрайна подова настилка. Но в противен случай много скоро след полагането му отваря значителни фуги, които са трудни за ремонт.
Дюшамето е подходящо за големи помещения и къщи с висок таван с оглед на това, че отнема от височината на стаята около 5-10см. Но разбира се правила няма така, че навсякъде, където би ви харесало да имате дюшаме то е подходящо.
Тук е мястото да споменем и за дюшамето за външно ползване или така нареченият декинг. То е специално обработено и спокойно може да се полага и ползва  на открито.

Ламинат – Предимствата на ламината са: сравнително ниската цена (по-евтин е от буковият паркет), богата цветова гама и евтино полагане.
Недостатъци – Слаби изолационни качества, лесно нараним, не подлежи на реставрация, краткотраен живот.
Къде да сложим ламинат – В малки помещения, където можем да си позволим да го подменяме през няколко години. Разбира се това е само мое мнение и е безспорно, че през последните години ламината навлиза доста масово на нашият пазар и се полага в почти всякакъв вид помещения, така че ако ви харесва тази подова настилка полагайте я, но имайте предвид, че тя се нуждае от внимателно ползване за да може да издържи възможно най-дълго.

Виж и:

- Цени за циклене на паркет -

- Продажба и цени на масивен паркет ( естествен паркет ) -

- Цени на лакове, масла, шкурки и консумативи -

 

 

 

 

 

Copyright 2007-2016 Паркет от Standartparket.com / Цени паркет / Цени лакове / Циклене паркет /